• liposzómás C-vitamin, folyékony c-vitamin
  • Tudjon meg többet a liposzómáról
  • Vitamin Tudástár - Kutatási eredmények
  • Lecitin, szójalecitin - Miért hasznos

Lecitin, szójalecitin

Lecithin - Szójalecitin ízületeink és memóriánk karbantartója!

 

A lecitin egy létfontosságú természetes anyag, amely nélkül szervezetünkben semmi nem működne. Alkotói a kolin, az inozitol és foszfátok, 75%-a telítetlen zsírsavakból áll.

 

Az emberi testben különösen sok Lecithint tartalmaz az agy, a máj, az epe, a központi idegrendszer, a sejtmembránok, és a hímivarsejtek.
Emulgeáló hatása - a víz és a zsír oldódni tud egymással - nem csak a konyhában kívánatos, hanem egészségünkben is nélkülözhetetlen tulajdonság.

 

A lecithin-hiány nehezen észrevehető, mert "semmi nem fáj". A különböző "zavarokat" ma civilizációs ártalmaknak nevezzük. Ilyenek pl.:

- a gyenge immunrendszer,
- magas koleszterinszint,
- érelmeszesedés,
- feledékenység,
- krónikus fáradtság,
- alacsony szexuális kedv

 

Az életkor előrehaladtával a sejtek lecitin szintje lecsökken. Ennek okai lehetnek:

- Az étkezési olajokból a finomítás révén kivonják az értékes Lecithint
- A népszerű gyorséttermekben az árverseny gyakran megy a minőség rovására
- A különböző diéták, testsúly-csökkentő programok nélkülözik étrendünkből a zsiradékot
- Emésztési problémák miatt -puffadás- sokféle, lecitinben gazdag ételt mellőzünk - pl. szója, borsó, lencse.

 

Mi a szerepe a lecitinnek?

 

Szervezetünk nagyon sok folyamatában vesz részt. Valamennyien szeretnénk sokáig fiatalok és életerősek maradni. Hogy sikerül-e, az nagy mértékben ereink állapotától függ. Ugyanis az előrehaladott öregedési folyamatokért az érelmeszesedés jelentős mértékben felelőssé tehető. Az epesav és a koleszterin között létfontosságú egyensúly uralkodik -ha egészségesek vagyunk. A lecitin az epefolyadékban emulgeátorként működik, a koleszterin oldása érdekében. Így a felesleges koleszterin nem okoz elakadást az epevezetékben, csökken az epekő kialakulásának kockázata. Mivel étrendünk a szükségesnél jóval több zsírt tartalmaz, a lecitin szinte mindenkinek ajánlott.

 

Idős, étvágytalan kedvetlen embereknek roboráló és tonizáló tulajdonságai miatt kimondottan ajánlott a Lecithin. Továbbá ízületi, reumatikus fájdalmak esetében (sportolóknak, időseknek) illetve időjárási frontra érzékenyeknek is javasolt. A Lecithin szedése serkentőleg hathat az agytevékenységre és az emlékezőképességre.

 

Kisgyermekeknél az agy fejlődéséhez nélkülözhetetlen, iskolás korban segíthet a jó koncentrációhoz, emlékező-képességhez.

 

Kutatók arra kerestek választ,hogy a japánok magas (átlag 83) életkora mire vezethető vissza. Rájöttek ,hogy  ebben nagy szerepe van a étkezésükben a szójának. Naponta fogyasztanak szóját különböző formában. A szójában található isoflavonoidok antioxidáns hatásúak.

Megrendelés (0 termék)