• liposzómás C-vitamin, folyékony c-vitamin
  • Tudjon meg többet a liposzómáról
  • Vitamin Tudástár - Kutatási eredmények
  • Lecitin, szójalecitin - Miért hasznos

Új generációs liposzóma fejlesztése

Új generációs liposzóma fejlesztése

Idézet a Magyar Tudomány 2010 Juniusi számából

 

„ Új generációs liposzóma fejlesztése

........."Az egyik legígéretesebb lehetőség liposzómák gyógyszerhordozóként való felhasználása. A liposzómák parányi lipidhólyagocskák, amelyekbe vízoldékony hatóanyagok csomagolhatók, ugyanakkor a lipidfal fizkai-kémiai természete miatt képesek áthatolni hidrofób felületen, mint amilyen a sejtmembrán is. A liposzómák kutatásában a Semmelweis Egyetem immár jelentős hagyományokkal rendelkezik. A liposzómák jelenlegi formájukban a hatóanyagot az érpályából közvetlenül és célzottan a kívánt szövet sejtek közötti állományába juttatják el. A célzás eredményeként a hatóanyag a sejtbe, illetve a célsejten belül kiválasztott sejtorganellumba (mag, mitokondrium) kerül......".

 

A Kórélettani Intézetben liposzóma, vagyis „membránzsákalapú” gyógyszerhordozókat készítünk, amelyek előnyei a térben korlátozott, szabályozható bevitel, irányíthatóság, nagyobb gyógyítási hatásfok, valamint a mellékhatások és adagolás csökkentése.

 

A liposzóma tehát egy foszfolipid kettősmembrán által burkolt gömb-zsák, amely magába zárja a zsír- vagy vízoldékony gyógyszerhatóanyagot. A tumorellenes szerek közül eddig három hatóanyagot zártak liposzómába: Doxorubicin, Daunorubicin, Cytarabin. A liposzómális gyógyszerek felhasználásának potenciális előnyei: lokalizált, kontrollált bevitel, irányíthatóság-célzó ligandok beültetésével, jobb gyógyítási hatásfok, mellékhatások és adagolás csökkentése, ami által a kiszerelésre alkalmatlan gyógyszerek is felhasználhatókká válnak.”

 

Kellermayer Miklós

egyetemi tanár, az MTA doktora, Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet

Megrendelés (0 termék)